T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ZEYTİNBURNU - Zeytinburnu Şehitler Bilim ve Sanat Merkezi

Bilsem hakkında detaylı bilgi verirmisiniz?

BİLSEM ve BİLSEM eğitimi hakkında velilerin akıllarında birçok soru işareti var. Bu sorular genellikle BİLSEM’de verilen eğitim süreci, BİLSEM sınavları,BİLSEM’e kaydolma ve öğrenci seçimi ile ilgili. BİLSEM Gelişim Kulübü olarak sizler için en çok sorulan sorulara dair aydınlatıcı bir soru-cevap içeriği hazırladık.

1. BİLSEM Nedir?

BİLSEM, Bilim ve Sanat Merkezlerinin kısaltmasıdır. BİLSEM, ülkemizde özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini fark etmelerini ve geliştirmelerini amaçlar. BİLSEM, örgün eğitime ek olarak destekleyici bir eğitim süreci inşa eder. BİLSEM’de öğrenciler, okul saatlerinin dışında eğitim alarak yetenekli oldukları alanlarda kendilerini geliştirme fırsatı bulurlar.

2. BİLSEM Nerede Bulunur?

BİLSEM, Türkiye’nin birçok yerinde bulunmakta ve öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.Günümüzde her ilçemizde bir tane BİLSEM bulunmaktadır.

3. BİLSEM’de Nasıl Bir Eğitim Verilmektedir?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde verilen eğitim, örgün eğitimin dışında öğrencilerin var olan yeteneklerini geliştirmek için destekleyici bir program içermektedir. Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrenciler beş aşamalı bir eğitim programına dâhil edilirler. Bu beş aşamalı program aşağıdaki şekildedir:

  •   Uyum (Oryantasyon) Programı
  •   Destek Eğitimi Programı
  •   Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme Programı
  •   Özel Yetenekleri Geliştirme Programı
  •   Proje Üretimi/Yönetimi Programı

Yukarıda yer alan beş aşamalı program, her öğrenciyi bireysel olarak değerlendiren, yeteneklerini ortaya çıkarmaya ve geliştirmeye odaklanan eğitim niteliği taşır. BİLSEM’e devam eden özel yetenekli öğrenciler yaşıtlarına göre üst düzey öğrenme becerileri gerektiren “zenginleştirilmiş-farklılaştırılmış” etkinliklere katılırlar. BİLSEM’de not alma ya da sınıf geçme gibi kavramlar yer almaz. Öğrenciler süreç odaklı olmayı, yaratıcı düşünmeyi ve proje tabanlı öğrenmeyi temele alan programlarla eğitim görür.

4. BİLSEM Kaçıncı Sınıflardan Öğrenci Kabul Etmektedir?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almak için kabul edilen öğrenciler ilkokul 1, 2 ve 3.sınıflarda okuyan öğrenciler arasından seçilir.

5. BİLSEM’e Öğrenci Alım Süreci Nasıl Gerçekleşir?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim alacak özel yetenekli öğrenciler, her yıl bakanlık tarafından belirlenen tanılama takvimi çerçevesinde ve yine bakanlık tarafından belirlenen sınıf seviyelerinden kabul almaktadır. BİLSEM’de öğrenci alım süreci sınıf öğretmenlerinin gözlem formlarını kullanarak e-okul üzerinden öğrencileri genel zihinsel yetenek, resim veya müzik alanında özel yetenekli adayı olarak göstermesiyle başlar. Aday olan öğrenciler, önce BİLSEM ön değerlendirme sürecine katılır. Ön değerlendirme uygulamasının sonuçlarına göre başarılı olan öğrenciler bireysel değerlendirmeye alınır.

6. BİLSEM'lerde Ne Kadar Öğrenci Eğitim Almaktadır?

 

BİLSEM'lerde 554'ü genel yetenek, 183'ü müzik ve 232'si görsel sanatlar olmak üzere 969 atölye bulunur. 81 ildeki BİLSEM'lerde 12 bin 579'u ilkokul, 43 bin 954'ü ortaokul ve 10 bin 842'si lise olmak üzere toplam 67 bin 375 öğrenci eğitim almaktadır.

7. BİLSEM’de Devam Zorunluluğu Var Mıdır?

 

Çocuğunuz bir ilaç kullanıyorsa ilacın reçete edildiği şekilde alınmasını sağlayın. İlaçla ilgili sorunlar ortaya çıkarsa çocuğunuzun doktoruna başvurun. Çocuğunuzun yeterince uyuduğundan, yeterli beslendiğinden, yeterli sıvı aldığından ve günlük egzersizlerini yaptığından emin olun. Bu sağlıklı alışkanlıklar, çocuğunuzun elinden gelenin en iyisini hissetmesine ve DEHB semptomlarını en aza indirmesine yardımcı olacaktır.

8. BİLSEM Ücretli midir?

 

Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim ücretsizdir.

9. BİLSEM Eğitimi Ne Kadar Sürüyor?

 

BİLSEM eğitimi, öğrencinin kaydının yapılmasından itibaren başlar. BİLSEM eğitim süreci aşağıdaki gibidir:

  •   Uyum (40 saat veya 2 ay)
  •   Destek Eğitimi (Resim ve müzik yetenek alanı öğrencileri için 1 yıl, zihinsel yetenek alanı öğrencileri için 2 yıl)
  •   Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme (Sadece zihinsel yetenek alanı öğrencileri bu programa katılırlar ve 2 yıl devam ederler. Resim ve müzik yetenek alanlarına devam eden öğrenciler destek eğitimden sonra doğrudan “Özel Yetenekleri Geliştirme Programı”na geçerler.)
  •   Özel Yetenekleri Geliştirme (Genel zihinsel yetenek alanında tanılanan öğrenciler için 2 yıl; görsel sanatlar ve müzik alanında tanılanan öğrenciler için destek eğitim döneminden sonra 7 yıl)
  •   Proje Üretimi/Yönetimi (Süre belirtilmemiş) olup öğrencinin ilk, orta ve lise eğitim hayatı boyunca devam eder.

10. BİLSEM Eğitimi Tamamlandığında Diploma Verilir Mi?

 

BİLSEM eğitimini tamamlayan öğrenciler, tamamladıkları her proje sonunda Program Tamamlama Belgesi almaya hak kazanır.

11. BİLSEM Eğitim Dönemi Ne Zamandır?

 

BİLSEM eğitim dönemi belirli periyodlarda yapılmaktadır. Öğrenciler, birinci dönem (Eylül-Ocak), ikinci dönem (Şubat-Haziran) ve yaz okulu ile öğrenci kampları (Temmuz-Ağustos) aylarını kapsayacak yılda üç dönem eğitim şekilde almaktadır.

 12.Devam-Devamsızlık ve İlişik Kesme hakkında bilgi verirmisiniz?

• BİLSEM'de bir eğitim ve öğretim yılında özürsüz devamsızlık süresi eğitim süresinin %30'unu geçemez. Devamsızlığı %20'ye ulaşan öğrenciye devamsızlık uyarısı gönderilir. Mazeret göstermeksizin devamsızlık sınırını aşanların kaydı dönem sonunda silinir.
• BİLSEM'e kayıtlı olup kayıt güncelleme döneminde işlem yaptırmayan öğrencilerin BİLSEM ile ilişiği kesilir. Ancak kayıt güncelleme tarihleri içinde resmî mazeret belirtilmesi hâlinde bu hüküm uygulanmaz.
• Her program sonunda, programa devam eden öğrencilerin durumları BİLSEM öğretmenler kurulunda değerlendirilir. Devam ettiği programdan istifade edemediği ve programa devamında yarar bulunmadığı oy çokluğuyla kararlaştırılan öğrencilerin BİLSEM'le ilişiği kesilir. Karar öğrenci velisine bildirilir.

 

 13.Kayıt, Kabul ve Nakil İşlemleri Hakkında Bilgi Verirmisiniz?

• BİLSEM'e yerleştirme kararı alınan öğrencilerin kayıtları tanılama kılavuzunda belirtilen takvime göre velileri tarafından yaptırılır. Birden fazla BİLSEM bulunan yerlerde öğrencinin kaydı il tanılama sınav komisyonu tarafından belirlenen BİLSEM'e yaptırılır. Tanılama kılavuzunda belirtilen takvim doğrultusunda kaydı yaptırılmayan öğrenciler kayıt haklarını kaybeder.
• BİLSEM'e kayıtlı öğrencinin nakli velinin ikamet adresi veya öğrencinin devam ettiği okuluna göre BİLSEM kayıt bölgesindeki BİLSEM'e yapılır. Nakil isteği velinin yazılı başvurusu ile BİLSEM modülü üzerinden gerçekleştirilir.
• BİLSEM'e kayıtlı öğrencilerin velileri tarafından her yıl eylül ayının ilk haftasının sonuna kadar kayıt güncelleme işlemleri yapılır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.01.2024 - Güncelleme: 05.01.2024 12:09 - Görüntülenme: 65
  Beğen | 0  kişi beğendi